28.11.-08.12.2016
Madrid
Årets juletur blev Madrid, som har stået på min ønskeliste i lang tid, efter rigtig mange anbefalinger. Bor meget centralt på Gran Via og på Hotel Luis XV og har booket flybilletter gennem Iberia og Norwegian.

Madrid er landets største by med omkring 3,3 millioner indbyggere, og med forstæder omkring 6 millioner.
Målt på befolkningstal er selve byen den tredjestørste i EU efter London og Berlin, og hovedstadsområdet er ligeledes tredjestørst efter London og Paris.

 

              


Palacio Real de Madrid, et storslået palads som omfatter renæssance malerier, enorme lysekroner og smukke kalkmalerier samt verdens eneste, komplette Stradivarius-strygekvintet. Det er kongefamiliens officielle residens, men de bor der ikke længere, så slottet bruges for det meste kun til ceremonielle formål.


Det kongelige teater, Teatro Real, en meget smuk bygning fra 1850.
 


Den Spanske Inkvisition efterlod Plaza Mayor med en blodig fortid, pladsen var engang skueplads for henrettelser og tyrefægtning.
I dag er det restauranter, kunsthåndværkerbutikker og gadekunstnere, som holder til på pladsen. Det er også et at byens største julemarkeder.

 


Antigua Pastelería del Pozo er et traditionelt konditori grundlagt i 1830, og har bevaret duften af bagværk fra før verden gik af lave. Nostalgikere og sukkergrise vil få en fest ud af et besøg.
Se video.

 


Museo Thyssen-Bornemisza er særligt rigt på tidlig europæisk malerkunst fra det fjortende og femtende århundrede, såsom Duccio, Jan Van Eyck, Albrecht Dürer, og Hans Holbein.
Andre højdepunkter i museets samling er værker af Titian, Sebastiano del Piombo, Caravaggio, Rubens, og Rembrandt, samt senere moderne malere såsom Monet, van Gogh, Renoir og Picasso.

 


Prado-museet er med mere end 20.000 fremragende værker et af de mest kendte og betydelige kunstmuseer i verden. Der findes ikke alene spanske værker, men også mange internationale.
 


Verdens ældste, Restaurante Botin, blev åbnet i 1725 og har fungeret lige siden, hvilket gør, at stedet snart kan fejre 300-års fødselsdag. Selveste Ernest Hemmingway yndede at komme på Botin og kaldte stedet for en af hans favoritter. Se video.

            


Mercado de San Miguel er det mest populære marked i Madrid hvor der handles fra mere end 30 boder. Den gamle smukke markedshal i Beaux-art-stil er fra 1916 og er efter flere års renovering omdannet til en kombination af marked og caféer, ja, nærmest én kæmpestor tapas-cafe. Se video.

 


Tapas, Tapas og atter Tapas, fås overalt, og i alle afskygninger og for enhver pengepung, så det er somme tider svært at vælge. Smager himmelsk.
 


Debods Tempel, er et over 2.000 år gammel tempel som engang stod ved Nilens bred i Aswan, Ægypten, men blev foræret til Spanien i 1968 for at forhindre, at det blev oversvømmet i forbindelse med bygning af den nye dam og dæmning.
 


Skinker er ikke bare noget, man spiser; det er en passion.
Madrid området har et tørt klima, perfekt til at lufttørre skinker i.
Man kan snuppe lidt skinke på en af de mange barer, hvor skinkerne hænger ned fra loftet, eller gå ind i en af slagterbutikkerne og købe nogle skiver. Topkategorien er Jamón de Bellota som stammer fra de særlige sortfodsvin, der går frit rundt i egetræsskovene mellem Spanien og Portugal og kun lever af agern.
Den dyrest skinke jeg har set i en forretning, kostede 627

 


Real Madrid er den mest succesfulde fodboldklub i Europa og spiller hjemme på Santiago Bernabeu, med plads til mere end 81.000 tilskuere, tredjestørste efter Camp Nou i Barcelona og Wembley Stadion i London.
 


Las Ventas arena er fra 1929 og har plads til 20.000 tilskuere.
Hvert forår afholdes der 20 dage i træk tyrefægtning, med de bedste matadorer i verden.

 


Var heldig at få dette dejlige billede af en flamingodanser i fuld udfoldelse; hun deltog i en tv optagelse.