03.03.-17.03.2017
Malta
Mine gode venner i Roskilde har i mange år opfordret mig til at besøge Malta, så jeg har nu besluttet mig for at besøge øen.
Boer centralt i hovedstaden på Marina Hotel i Sliema tæt på byens busterminal og færgehavn, hvorfra der sejler færge til Valetta.
Se video.
Har booket flybillet gennem Malta Air og SAS.
Læs artikel i politiken.

Klippeøen har 425.000 indbyggere og et areal svarer til det halve af Bornholm og er det mindste land i EU. Til gengæld har Malta de fleste biler i forhold til antal indbyggere, knapt 334.000, og i mine øjne er trafikken meget kaotisk, også fordi de kører i den "forkerte side".
Hertil kommer "en million busser" og man kan komme overalt på Malta og Goso. Prisen er iøvrigt en kortpris på 21€ for et ugekort.

Der bor knap 6.500 indbyggere i Valetta, hertil kommer omkring 80.000 turister per uge året rundt.

Malta er lidt "på den anden ende, for der foregår i 2017 en masse fælles aktiviteter indenfor EU, startende med det første møde om handel, som foregik i sidste uge.

Vejret var fint og dagtemperaturer på mellem 15-20 grader.

              

Et dejligt hotel som ligger i bydelen Sliema lige ned til havnen og i et hektisk forretningsmiljø med masser af cafeer og restaranter.

 

Udsigten fra hotellet til Valetta by, det tager kun 5 minutter at sejle.
 

Inden man kommer ind i den gamle by i Valetta, skal man passere den meget store busterminalen som er samlingsted for alle øens busser. Et imponerende syn, og alle busserne er i dag skiftet til nye modeller. Se video. Den nye busterminal fra 2015, se video.
 

Den nye Parlamentsbygning fra 2015 ligger lige ved busterminalen, smukt udført i Maltas egne karakteriske kalksten. Arkitekturen passer fint ind med resten af omgivelserne.
 

Midt i den gamle bydel ligger kirken Saint John's Co-Cathedral, som er bygget i 1577 og er ved en senere restaurering blevet ekstremt udsmykket med udskæringer og bemalinger, så det næsten virker som guldbelægninger. Man måtte desværre ikke fotografere indenfor.
 

Grandmaster Palds er bygget mellem 16. til 18. årene og er i dag hovedsæde for Maltas præsident.
 

På den yderste spids af Valetta ligger det gamle Fort Saint Elmo fra 1488, og har udgjort en af de mange forsvarsværker som har beskyttet byen.
 

Er blevet anbefalet The Pub i det centrale Valetta, som har alt hvad man kan forvente af en rigtig engelsk pub der serverer noget særdeles godt øl fx Mena DHU Cormish Stout. I en pause i indspilningen af filmen Gladiator, besøgte den legendariske Oliver Reed pubben, hvor han fik er hjerteanfald og døde, 02.05.1999.
 

Byen Marsaxlokk er kendt for sine farvestrålende luzzu’er som går i arv i generationer. Bådene er i stævnen påmalet Osiris-øje i hver side, som kan tvinge onde ånder væk. Malteserne er stærkt troende.
 

På sydsiden af øen finder man Blue Grotta. Ved mit første besøg, kunne jeg hverken komme ud og sejle eller fotografere, på grund af en sandstorm fra Afrika med over 16 m/s. Anden gang fik jeg billeder, men har stadig sejladsen tilgode. Se video.
Ved mit første besøg 08.03.2017, var stormen så banebrydende for Det Blå Vindue på øen Goso, som desværre styrtede i havet for altid. Se også DR og TV2.

 

På nordøen ligger Melliaha Holiday Centre, som er Danske Folkeferies destination på Malta. Vennerne fra Roskilde har besøgt stedet 6-7 gange, og de elsker det. Syntes det er rigtig dejligt og ligger fantastisk godt lige ned til bugten, og alle feriehuse har en privat gårdhave og tagterrasse. Meget fint vejr, det var 26 grader.
 

På nordøen ligger også byen Popeye Village. Den blev bygget i starten af 1980'erne, som kulisse til filmen Skipper Skræk, men den blev aldrig den store succes. Se video.

The Citadel, i byen Victoria midt på øen Gozo ligger et meget stort fæstningsværk, hvor man kan kigge ud over hele øen. Er bygget af johanniterridderne efter Den Store Belejring i 1565 for at beskytte mod angreb som dét, der overgik øen i 1551. I 1693 blev Citadellet stærkt beskadiget under det store jordskælv, der ramte det sydlige Italien og Malta. I dag er de mægtige bastioner næsten færdig restaureret; et imponerende fæstningsværk.
 

Church of Santa Maria i Mosta, har verdens tredjestørste kuppel, på 37 meter i diameter, og blev bygget fra 1833-1860 uden brug af stillads.
Kirken har fået tilnavnet ”mirakelkirken”, for den 09.04.1942 var kirken fuld af mennesker til aftenmesse. En bombe fra et luftangreb kom ned gennem kuplen og landede midt i kirken. Men på mirakuløs vis detonerede bomben ikke, og alle slap uskadt. En kopi af bomben er udstillet i kirken.

 

Palazzo Falson i Mdina er en af de bedst bevarede middelalderborge og jeg kan levende forestille mig den tid, hvor korsridderne færdes i byens gader, drog ud på togter og forsvarede sig på borgens tykkere mure. Norman House, er den anden ældste bygning og går tilbage til det 13. århundrede, og er i dag Palazzo Falson Historic House Museum.
 

Maltas størte bryggeri hedder CISK og ligger i udkanten af Valetta og har brygget øl siden 1929.
 

Ved Dingli Cliffs på sydsiden af øen, findes disse mystiske hjulspor i klipperne, benævnt som Clapham Junction cart ruts. Alderen og formålet med sporene er stadig et mysterium for den maltesisk historie. De fleste arkæologer formoder, at de stammer fra omkring 2000 f.Kr., efter nye bosættere kom fra Sicilien og startede bronzealderen på Malta. Se video.
 

Midt på øen i Ta’ Qali findes flymuseumet Malta Aviation Museum, som er indrettet i en af Royal Air Forces forladte hangarer i den tidligere militærlufthavn.

 

På sydsiden af øen ligger Hagar Qim og Mnajdra templerne, der ældre end pyramiderne og dermed verdens ældste fritstående stenkonstruktioner, og de blev bygget 3600-3000 f.Kr. 1.000 år før pyramiderne i Egypten.
 

Ved siden af Fort Saint Elmo finder man Sacra Imfermeria, som var riddernes gigantiske hospital fra 1574 og kunne rumme godt 900 patienter samtidig. Det mest bemærkesværdige var, at der "på 1. klasse" blev bygget et toilet til hver indlagt, med afløb og udluftning. Til sammenligning kom de første vandskyllende toiletter i København i perioden 1905-10 hos de velstillede.
 

På Fort Saint Elmo finder man National War Museum som er ret nyt. Gav et godt indtryk af maltesernes lidelser under 2. verdenskrig i årene 1940-42, med nærmest daglige italienske og tyske bombardementer.
Det er også her man i sæsonen afholder In Guardia Parade, som er datidens militærparade med over 50 skuespillere som er iklædt de gamle uniformer fra malteserriddernes tid. Se video.

 

På Fort Saint Elmo finder man også The Malta Experience som er en 45 minutters film og lyd show der skitsere historien fra 5000 f.Kr. til i dag. En interessant overblik over den maltesisk evolution, og hjælper i høj grad på forståelsen af ​​øernes kultur og kulturarv, og samtidig kan sætte en masse begreber på plads.
 

I en af inderhavnene ved Valetta finder man Vittoriosa Waterfront som i dag er hjemhavn for den ene super yachts efter den anden.
Var primært flådebase for St. Johns amarda, og senere af Royal Navy. Helt i bagggrunden ligger det store Fort Saint Angela.