19.09.-26.09.2018
Riga

Havde overvejet en efterårstur til nogle norditalienske byer, men nogle rigtige god tilbud har betydet, at jeg har bestilt værelse på Hotel Garden Palace i den gamle by i Riga, meget tæt på Daugava floden. Der er en dejlig gårdhave og en flot tagterrasse.
Har købt flybilletter hos Norwegien.
Læs Politikens beskrivelse: Letlands hovedstad oser af historie.

Letland har knapt 2 milioner indbyggere og godt 640.000 bor i landets hovedstad, Riga. Har siden 2004 været medlem af Nato og efterfølgende EU.

Overalt i den gamle by finder man toppede brosten, historisk charme og floden Daugava, der skærer tværs gennem byen. Dette kombineret med et utal af hyggelige cafeer og restauranter der har et fantastisk udbud og så til det halve af danske priser.
Den gamle bydel der er på UNESCOs verdensarvsliste, er helt lukket for trafik og har masser af smukke gamle bygninger. Dette sammen med de mange grønne åndehuller, gør Riga til en meget smuk by.

Det er også fantastiske hvor langt letterne er kommet med at omdanne deres hovedstad til en moderne vestlig kultur, for de fik jo først deres selvstændighed i 1991, efter mange års russisk besættelse.

Vejret har de første dage været flot, med fuld sol og 26-27 grader, som senere er faldet til 15-16 grader og koldere.
En dejlig ferie er slut i en rigtig dejlig by, og har været rundt på "gåben" og fået set det der er værd at se, ialt 66,5 kilometer.

          

Sorthovedernes Hus er en bygning beliggende i den gamle bydel i Riga. Bygningen blev opført i den første trediedel af det 14. århundrede af Sorthovedernes Kompagni, en forening for ugifte tyske handelsmænd bosiddende i byen.
 

Frihedmonomentet er opført til minde om de faldne soldater i krigen for uafhængighed i årene 1918-20 og er efterfølgende blevet et symbol på Letlands frihed.
 

Riga Slot er et slot ved bredden af floden Daugava. Slottet blev grundlagt i 1330 på stedet, hvor de første fæstningsværker i Riga tidligere var placeret. Denne bygning blev indgående renoveret mellem 1497 og 1515. Under svenskernes herredømme blev rummelige tilbygninger opført i 1641.
 

Den svenske gade og port er opført i det 16. århundrede og byggedes ind i Rigas bymur ved Jürgentårnet, en mur der opførtes i perioden fra 1215 til 1234. I 1698, under svenskernes herredømme, blev der opført en gennemkørsel.
 

                  ____________________________________
 

Fra toppen af Peterskirken har man et fantastisk flot kig ud over hele byen og Daugava floden.
 

Kirkegårde og liv efter døden spiller en stor rolle i lettisk kultur.
Rigas kirkegårde, lokalt kendt som Meža kapi, fornemmer man hvor godt letterne tager sig af deres forfædres grave. Det ligner næsten en park, eller en have med alle de friske blomster, og det samlede areal udgør 85 hektar. Man kan sige det således: "I dette liv er der ikke sparet på noget."

 

Så dette opslag på den katolske St. James domkirke, og vil prøve at få et glimt af ham ved kransenedlæggelsen ved frihedsmonomentet. Se rejseplanen.
 

Lidt vest for Riga ligger Radio- og tv-tårnet som med sine 368,5 m er det højeste punkt i Baltikum. En vidunderlig udsigt over Riga.
 

                  ____________________________________
 

Tre Brødre er tre gamle bygninger i det centrale Riga.