29.11.-10.12.2014
Juleferie i Wien
Boede på det hyggelige Hotel Ekazent i Hietzinger, som er 10 minutter fra centrem med U-banen. Fra tagetagen kunne man se slottet Schönbruun og Alte Zoo.

Wien er en meget spændende by, og alle bygningsværker fortæller om landets storhedstid før første verdenskrig, hvor det var Østrig og Ungarn der var dominerende i hele Europa; det Tyskland er i dag.

        

        

        

        

        


Et af de store julemarkeder i Wien er netop Schönbrunn.
En lørdag aften med trængsel mellem de mange boder og en duft af Glüchwien og masser af kager.

 

Belvedere betyder - den skønne udsigt - og navnet passer for det imponerende slot tæt ved centrum.
Også her et meget smukt julemarked tæt på slottet.

 

Hochstrahlbrunnen er et meget smukt springvand fra 1873. I 1945 udbygget med et mindesmærke for 1700 faldne soldater fra den Røde Hær.
 

Salm Braü er et lokalt bryggeri med rødder tilbage til 1924. I dag repræsenteret i over 30 lande verden over. Den fredede bygning, og især kælderen, kunne fortælle en lang historie tilbage fra 1717.
 

Genbesøgte Schönbrunn i daglys og var med på en rundvisning på slottet. Det er lang tid siden jeg har set så meget pomt og pragt.
 

Er blevet anbefalet Trzesniewski, som er en forretning der sælger Brötchen - små rugbrødssnitter med pålæg. Det lykkes til sidst at få et billede af en færdig madbakke.
 

En meget smuk Stephansdom på Kärntner Strasse og de smukt pyntede gader rundt om kirken. Læs mere.
 

I det centrale Wien findes markederne Nashmarkt og Rochusmarkt, hvor det første er langt det største og meste kendte.
 

Nær centrum ligger dette meget hyggelige microbryggeri 7Stern Brau. Har eksisteret i omkring 20 år og fungerer som restaurant og bryggeri. Den bedste indtil nu, er deres India Pale Ale.
 

Hotel Sacher er grundlagt i 1876 og er berømt for deres originale Sacher-Torte. Kagen blev opfundet i 1832 af den 16 årige lærling Franz Sacher som senere fik ansættelse hos Demel, og havde ”desværre” fået original opskriften med.

Ved en efterfølgende retssag blev det bestemt, at den Orginale Sacher-Torte opskrift tilhører Hotel Sacher. Læs mere.

Alle gode gange tre. Det lykkedes at komme ind på Café Sahcher, og her er deres kaffe og Sacher-Torte.
Vil godt røbe, at den vinder over Torten fra Demel, for smagen er mere fyldig og indeholder mere abrikosmarmelade. Der laves hvert år 360.000 hele Sacher-Torte kager.

 


Hofzuckerbäckerei Demel har eksisteret siden 1786. Deres mest berømte kage er Sacher-Torte. Som følge af julemåneden var der stor travhed og 7 konditorer på arbejde. Læs mere.
 
 
Siger man Wien, siger man også Figlmüller, og deres berømte Wienerschnitzel. Der findes ikke noget under og ikke noget over. På restauranten lige bag Stephansdom, har de siden 1905 fremstillet deres fantastiske specialitet, og sammen med deres kartoffelsalat, smager det helt vidunderligt.
På deres hjemmeside, kan du klikke på You Tube, og se flere videoer med deres schnitzel fremstilling.

 
 
Er blevet anbefalet en Bosna, som er populært over hele det vestlige Østrig og det sydlige Bayern og ligner en stor hotdog. Er et grillet flutes med en Bratwurst, sennep, rå løg, friskskåret  koriander og pyntet med karry på toppen. Smager helt fantastisk.
 
 
Rathaus er et stort og enestestående bygningværk på omkring 20.000 m² med 1.500 rum og med 2.000 vinduer.
Tror også det er Wiens største julemarkede.

 


Meget tæt på Rathaus ligger endnu et fantastisk og imponerende bygningværk, Parlamentet. Ved første øjekast ligner det italiensk byggestil og med stridsvogne på taget. Har efterfølgende fundet ud af, at det er klassisk græsk arkitektur. Læs mere.
 


Den Spanske Rideskole har 400 års jubilæum i 2015. Var heldig at få billetter til deres  flotte jule show, og til trods for min manglende hesteindsigt, kan man godt se når noget er flot og stilfuldt.
Kom desværre til at tage nogle billeder indendørs, "photo was not allowed".

 


Indgangen til kejserpaladset Hofburg. Man fornemmer godt storheden og tiden hvor Østrig var et stor imperium og Wien var hovedstad. Byen er grundlagt af romerne, men det var habsburgerne der satte deres præg på byen. Læs mere.
En rundtur med en fiaker, en hestevogn, er en yndet attraktion. Holder ved Hofburg og ved Stepansdom.

 


Nær Schönbrunn finder man Palmehuset som er bygget i 1883.
 


Forlystelsesparken Prater i den vestlige del af Wien.
 


Spittelberg julemarked lige bag Museum Quarter. Man kan hovedsagelig købe forskellige forme for håndværk, så som keramik, glas, batik, tæpper og silkemalerier. Smagte en skøn vildsvineburger.
 


Tæt på Parlamentet finder man Museums Quater.
Gennem hovedindgangen og man befinder sig i en stor indre gård lige midt i et kulturområde, der byder på alt fra kunst, arkitektur, musik og mode til film, dans, medier, børnekultur, museer og kunsthal. Området har gjort Wien til en af de mest interessante museumsbyer i verden. Læs mere.

 


Er blevet anbefalet dette Brunnenmarkt som ligger i udkanten af Wien og er primært fødevarer. Har aldrig set så mange oste på et udendørs marked.
 


Fra Kärnter Strasse findes den flotte gågaden Graben, med en række kædeforretninger og den nye bygning Hass Haus.
 


Bag Stephansdom ligger Mozarthaus, hvor han boede i perioden fra 1784-87. Boligen blev i 1941 åbnet for offentligheden. Læs mere.
 


På anbefaling besøgte jeg Café Hawelka, en traditionel gammel wiener café fra 1939.