Senest nyt fra Berlingske Tidende
- 2025-07-02 17:15:40
- Far springer i havet for at redde datter fra druknedøden på Disney-krydstogt https://www.berlingske.dk/internationalt/far-springer-i-havet-for-at-redde-datter-fra-druknedoeden-paa
- 2025-07-02 17:08:52
- Moderaterne: Oppositionens forslag mod mandat-køb er hovsa-politik
Det er gået for stærkt for oppositionspartierne i deres iver efter at ramme regeringen.
Sådan lyder det fra Henrik Frandsen, gruppeformand for Moderaterne, efter at et flertal i Folketingets Udvalg for Forretningsorden har bedt Folketingets administration om at forberede lovgivning mod køb af mandater.
- Det virker hovsa-agtigt, siger han.
Sagen er opstået, efter at journalist og chefredaktør Mads Brügger har afdækket, hvordan Lars Løkke Rasmussen tilbød Mike Fonseca 370.000 kroner for at opsige sit Folketingsmandat.
Det skete, efter at Mike Fonseca havde fortalt partiet om, at han var blevet kærester med en pige på 15 år.
Oppositionen forsøger nu forbudt muligheden for at købe et mandat ved at lade Folketingets administration begynde arbejdet med at udforme en lov.
I Henrik Frandsens optik er der grundlæggende ikke tale om, at partiet har tilbudt at købe Mike Fonsecas mandat.
Der er i stedet tale om et forsøg på at hjælpe ham godt videre i en besværlig sag – for med partiets tilbud ville Fonseca faktisk få færre penge, end hvis han afviste og blev, lyder det fra Henrik Frandsen.
Forslaget fra oppositionen er ikke gennemtænkt, mener han.
Det sker ud fra en argumentation om, at forslaget ville ramme danske politikere, der tilbydes job i eksempelvis udenrigstjenesten.
Henrik Frandsen fremhæver folketingsmedlemmet Anette Lind, der blev tilbudt at være generalkonsul i Flensborg.
- Der stiller man en økonomisk gevinst i udsigt, mens man forventer, at man nedlægger sit mandat i Folketinget, siger han.
I forlængelse heraf nævner Henrik Frandsen også EU-kommissær Dan Jørgensen og Margrethe Vestager som eksempler på politikere, der har fået tilbudt en højere løn for at forlade Folketinget samt Michael Aastrup, der for nyligt blev udnævnt til ambassadør til Europarådet.
- Vi synes helt ærligt, at de har været for hurtige på aftrækkeren for at udelukke enhver form for økonomisk gevinst, siger Henrik Frandsen.
Spørgsmål: Hvis man får justeret lovforslaget efter sådanne faktorer, vil I så overveje at stemme for et lignende forslag i fremtiden?
- Som det er i dag, har Folketingets Administration meget tydeligt sagt, at der ikke er noget til hinder for det i dag. Man skal overveje situationen grundigt, inden man begynder at lovgive her, siger Henrik Frandsen.
Efter sagen om Mike Fonseca kom frem, har der været spekuleret i, hvorvidt løsgænger Jon Stephensen også har fået et lignende tilbud om penge for at forlade sit mandat.
Spørgsmål: Henrik Frandsen, har I egentlig tilbudt at betale Jon Stephensen på en lignende måde?
- Det kan jeg ikke gå ind i. Det har at gøre med den sladderbog, der er udgivet af Pia Søe, og det kommenterer vi generelt ikke på, siger Henrik Frandsen.
Her henviser gruppeformanden til bogen "Nu skal det handle om nogen", som forfatter Pia Søe og Jakob Kanne Bjerregaard har skrevet og udgivet for nyligt.
/ritzau/
https://www.berlingske.dk/politik/moderaterne-oppositionens-forslag-mod-mandat-koeb-er-hovsa-politik - 2025-07-02 17:05:26
- Skole frifundet i sag om håndtrykskrav til muslimske kvinder
En U-vending er fundet sted i Østre Landsret i en principiel sag om religion og håndtryk.
Nu står det nemlig klart, at hverken Albertslund Kommune eller Egelundskolen alligevel skal betale godtgørelse til to muslimske kvindelige lærerpraktikanter.
Det fremgår af en pressemeddelelse, som Poul Schmith/Kammeradvokaten har udsendt onsdag.
De to kvindelige praktikanter nægtede tilbage i 2019 at give hånd til deres mandlige praktikantvejleder af religiøse årsager.
Skolen krævede, at de to praktikanter skulle give hånd og indkaldte dem til et møde, som kun den ene deltog i. Efterfølgende blev deres praktikforløb på Egelundskolen stoppet øjeblikkeligt.
Kvinderne klagede til Ligebehandlingsnævnet, hvor de fik medhold.
Medholdet til de to kvinder betød, at Albertslund Kommune – hvor skolen ligger – blev pålagt at betale hver af de to kvinder 25.000 kroner i godtgørelse, fordi skolen ifølge nævnet havde gjort sig skyldig i »indirekte forskelsbehandling på grund af deres religion og tro«.
Men kommunen nægtede at betale denne godtgørelse, da de mente, at skolens krav var i tråd med kommunens værdier om ligebehandling.
Efterfølgende tog Kammeradvokaten sagen videre til Landsretten som en principiel sag.
Ifølge Kammeradvokatens pressemeddelelse vurderede to ud af tre landsdommere i Østre Landsret, at skolens krav om at give håndtryk til alle uanset køn var nødvendigt for at efterleve kommunens værdier om »ligebehandling, neutralitet og professionalisme«.
Derudover lagde dommerne desuden vægt på, at folkeskolen ifølge folkeskoleloven skal være præget af værdier som åndsfrihed, ligeværd og demokrati.
Det står endnu ikke klart, om sagen vil gå videre til Højesteret.
https://www.berlingske.dk/internationalt/skole-frifundet-i-sag-om-haandtrykskrav-til-muslimske-kvinder - Afklaret dansker ser mod Vueltaen efter Tour-fravalg
- Landsret blåstempler håndtrykskrav til muslimske lærerstuderende
- DMI forlænger varslet for farligt vejr i det østlige Danmark
- 2025-07-02 17:01:51
- 15-årig svensker fængslet for drabsplaner i Danmark
I en lejlighed i Værløse blev en svensk dreng tirsdag aften pågrebet af politiet, som fandt en skarpladt pistol i lejligheden. Onsdag er den 15-årige dreng blevet varetægtsfængslet.
Det fremgår af en pressemeddelelse fra National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK), som oplyser, at drengen er mistænkt for at være blevet hyret til at begå et drab i Danmark.
En 27-årig syrisk mand og en 28-årig dansk statsborger er også anholdt i sagen. Ifølge sigtelsen mod dem skulle de have "faciliteret drabsforsøget", lyder det fra NSK.
Mændene blev ifølge NSK anholdt i Københavnsområdet.
De to mænd har ved onsdagens retsmøde fået deres anholdelse opretholdt i tre døgn. Herefter skal anklagemyndigheden taget stilling til, om de skal fremstilles igen med krav om en egentlig varetægtsfængsling eller løslades.
Ud over den skarpladte pistol i Værløse-lejligheden fandt politiet en elcykel, som angiveligt skulle være brugt til at udføre det planlagte drab.
Hvem, der angiveligt skulle slås ihjel, ved politiet ikke.
Den 15-årige dreng blev varetægtsfængslet. Foreløbig skal han i 14 dage være bag lås og slå, mens politiet efterforsker sagen.
NSK oplyser ikke, hvorledes drengen og de to mænd forholder sig til de alvorlige sigtelser
/ritzau/
https://www.berlingske.dk/indland/15-aarig-svensker-faengslet-for-drabsplaner-i-danmark - 2025-07-02 16:58:47
- Diddy frifindes for anklager om menneskehandel
Sean "Diddy" Combs er frifundet for anklager om menneskehandel med henblik på prostitution samt for anklager om afpresning.
Men han kendes skyldig i to andre anklagepunkter relateret til prostitution.
Det fremgår af dommen, der onsdag eftermiddag dansk tid blev læst op i New York. Det skriver Reuters.
De to punkter, Combs kendes skyldig i, var ikke de alvorligste af de anklager, den verdenskendte rapper stod overfor.
Han kan få op til ti års fængsel for hvert af de to punkter.
Det er ikke umiddelbart oplyst, hvornår strafudmålingen vil finde sted.
De anklager, Combs er frifundet for, omfatter det, der i amerikansk lovgivning hedder "racketeering". Det er et lovbrud, der begås som en del af organiseret kriminalitet.
Dette punkt havde nævningerne tirsdag bedt om længere tid til at nå til enighed om.
Anklagemyndigheden mener, at Combs' ansatte faciliterede hans misbrug ved at booke hotelværelser til vilde sexfester - såkaldte "freak offs" - og skaffe ulovlige stoffer til festerne.
To af Combs' tidligere kærester - heriblandt sangeren Casandra "Cassie" Ventura - har vidnet i sagen og fortalt, at han har udsat dem for både fysisk og seksuel vold.
Combs blev anholdt i september sidste år.
34 personer har vidnet mod ham i løbet af sagen, der har været i gang siden 5. maj.
Combs' forsvarere erkender, at rapperen til tider har været voldelig i sine parforhold. Men de har understreget, at den seksuelle aktivitet, som anklagemyndigheden har beskrevet, var frivillig.
Combs selv var ikke i vidneskranken i løbet af den omkring otte uger lange retssag.
Da dommen var afsagt onsdag, knælede Combs og så ud til at bede en bøn. Det skriver Reuters og andre medier, der er til stede i retssalen i New York.
Derpå vendte han sig og kiggede ud på de mennesker, der var samlet i lokalet, blandt dem hans voksne børn.
- Jeg kommer snart hjem, sagde han smilende.
- Jeg elsker jer. Tak, lød det videre.
Straffesagen i New York er dog ikke den eneste sag mod ham. Der er også flere civile søgsmål mod rapperen fra kvinder og mænd, der anklager ham for overgreb.
I alt har over 120 mennesker anklaget Combs for overgreb.
/ritzau/
https://www.berlingske.dk/internationalt/diddy-frifindes-for-anklager-om-menneskehandel - 2025-07-02 16:52:50
- Udvalgsflertal udenom regeringen vil forbyde mandatkøb
Et flertal i Folketingets Udvalg for Forretningsorden vil stramme reglerne for, hvorvidt man kan betale folketingsmedlemmer for at opsige et mandat.
Det har udvalgets medlemmer udenom regeringen vedtaget onsdag.
- Folketingets sammensætning bør styres af, hvordan danskerne stemmer på valgdagen, siger Ole Birk Olesen, Liberal Alliances medlem i udvalget.
Udviklingen sker, efter at det er kommet frem, at Lars Løkke Rasmussen som formand for Moderaterne tilbød daværende partifælle Mike Fonseca 370.000 kroner for at stoppe i Folketinget.
Det skete, efter at Mike Fonseca havde fortalt partiet om, at han var blevet kærester med en pige på 15 år.
Efter sagen kom frem i en bog skrevet af journalist og chefredaktør Mads Brügger, har oppositionspartier krævet lovligheden af manøvren undersøgt.
Den umiddelbare vurdering fra Folketingets jurister har været, at Lars Løkke Rasmussen ikke har handlet ulovligt.
Derfor vil partierne rundt om regeringen i Udvalget for Forretningsorden nu pålægge Folketingets administration at udarbejde lovforberedende arbejde, der kan gøre det ulovligt.
- Det har været afgørende for et flertal af partierne i udvalget at gøre det fuldstændig klart, at det skal være ulovligt at købe et mandat, ligesom det er ulovligt at købe en stemme, siger Peder Hvelplund, medlem af udvalget for Enhedslisten.
I udvalget har de tre regeringspartier Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne meldt sig uenige.
Det er Ole Birk Olesen skuffet og overrasket over.
- Jeg skal ikke lægge skjul på, at jeg undrer mig over, at vi har et Socialdemokrati og Venstre i Danmark, der ikke mener, at vi skal sikre, at det er ulovligt at tilbyde folketingsmedlemmer penge for at træde ud af Folketinget, siger han.
Nok har partierne rundt om regeringen et flertal i Udvalget for Forretningsorden. Men hvis deres nye lovforslag skal vedtages, skal der være flertal for det i Folketingssalen.
Her er det endnu ikke lykkedes oppositionen at få bragt regeringen i mindretal - eksempelvis fordi man har trukket på de nordatlantiske mandater og flere løsgængere.
Ole Birk Olesen tror dog, at det er en så oplagt sag, at regeringen i sidste ende vil blive nødt til at stemme for forslaget.
Moderaternes gruppeformand, Henrik Frandsen, afviser at stemme for forslaget.
- Det virker hovsa-agtigt, siger han.
Ritzau forsøger også at få kommentar fra de andre to regeringspartier.
/ritzau/
https://www.berlingske.dk/politik/udvalgsflertal-udenom-regeringen-vil-forbyde-mandatkoeb - 2025-07-02 16:36:01
- Yngre mand i drukneulykke nær ved Roskilde Festival
En yngre mand har onsdag været offer for en drukneulykke i Himmelsøen, som ligger lige i nærheden af Roskilde Festival, oplyser Midt- og Vestsjællands Politi på X.
Søen ligger dog uden selve festivalområdet.
Mandens pårørende er underrettet, oplyser politiet, som på nuværende tidspunkt ikke ønsker at bidrage med yderligere oplysninger.
Øjenvidner har fortalt om en større udrykning ad Darupvej, hvor både ambulancer, redningskøretøjer og politipatruljer kørte i retning mod søen.
Også en helikopter skulle ifølge Ritzaus oplysninger være tilkaldt til stedet.
/ritzau/
https://www.berlingske.dk/indland/yngre-mand-i-drukneulykke-naer-ved-roskilde-festival - 2025-07-02 16:31:52
- Danmark vil lukke aftale om 2040 klimamål i midten af september
Danmark vil forsøge at lukke en aftale mellem EU-landene om 2040-klimamålet på et ekstraordinært møde den 18. september i Bruxelles.
Det siger klimaminister Lars Aagaard (M) på et pressemøde i Eigtveds Pakhus.
- Det er målet at få en aftale på plads den 18. september. Jeg håber, at alle medlemslandene er klare i deres meldinger, men også pragmatiske, siger Lars Aagaard.
Dermed har det danske EU-formandskab sat en hård deadline. August er nemlig traditionelt sommerferie i EU-systemet.
Allerede på et uformelt ministermøde i næste uge i Aalborg skal de første skridt dog tages, siger Lars Aagaard.
Han knytter samtidig sin optimisme til, at EU-Kommissionen har taget medlemslandene bekymringer med ind i deres udspil til et 2040 mål, der lyder på 90 procent reduktion af drivhusgasserne i forhold til 1990.
- Europa skal være den mest ambitiøse region på klima, men vi skal ikke miste konkurrenceevne.
- EU-Kommissionen forslag indeholder også beskyttelse af industrien, så jeg tror en aftale er mulig, siger Lars Aagaard.
Det danske EU-formandskab kommer dog under stort pres. For i september skal EU også melde et 2035 klimamål ind til FN.
Det skal ifølge Lars Aagaard bygge på 2040-målet den 18. september. Hvis ikke det lykkes at få en aftale om 2040 målet i hus, så kan Danmark og EU med andre ord få store problemer med at lande et 2035 klimamål.
Det vil blive anset for en katastrofe for EU's troværdighed på klimaområdet. Målet skal være med til at lægge pres på eksempelvis Kina og USA for at gøre mere for klimaet på COP30 senere på året.
/ritzau/
https://www.berlingske.dk/internationalt/danmark-vil-lukke-aftale-om-2040-klimamaal-i-midten-af-september - 2025-07-02 16:22:46
- Borgmester på Frederiksberg blander sig i debat om arbejdskraft: Der skal åbnes op for au pairs fra Filippinerne
Udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) lagde ikke skjul på intentionen. Det vigtigste for ham har været at begrænse den aftale om udenlandsk arbejdskraft, som han sammen med sine regeringskollegaer fra Venstre og Moderaterne præsenterede mandag.
Alligevel åbner Dybvads partifælle og borgmester på Frederiksberg Michael Vindfeldt nu for at udvide ordningen.
Frederiksberg-borgernes filippinske au pairs skal have lov til at blive i Danmark og uddanne sig til social- og sundhedshjælpere, lyder det.
»Det er positivt, at man åbner for udenlandsk arbejdskraft under forudsætning af, at det sker under ordnede forhold,« indleder Michael Vindfeldt.
»Men det, der ærgrer mig, er, at man ikke også gør noget for at sikre sig, at den arbejdskraft, der allerede er her, kan blive. Hvorfor ikke lade eksempelvis filippinske au pairs blive, hvis de uddanner sig inden for nogle af de sektorer, hvor vi har katastrofalt mangel på arbejdskraft?«
Borgmesterens ærgrelse bunder i, at SVM-regeringen mandag præsenterede en liste på 16 lande, hvis borgere fremover får markant lettere adgang til det danske arbejdsmarked.
En sænket beløbsgrænse fra 514.000 kroner årligt til 300.000 skal blandt andet sikre, at flere udlændinge kommer til Danmark for at arbejde.
Men blandt de 16 lande er der ikke blevet plads til Filippinerne.
Og det er slet og ret en spildt mulighed, mener Michael Vindfeldt.
Taler ikke for au-pair-ordningen
Konkret foreslår Frederiksberg-borgmesteren et pilotprojekt, hvor 15-20 filippinske au pairs fra Frederiksberg kan få lov til at videreuddanne sig til social- og sundhedsassistenter, når deres toårige turnus som au pairs er overstået.
Det kræver, at filippinske au pairs får forlænget deres opholdstilladelse efter de to år. Ligesom Michael Vindfeldt appellerer til bedre muligheder for kommunerne til at anvise bolig til de filippinske studerende, når de ikke længere skal bo ved deres værtsfamilier.
»Det er jo særligt et problem i forhold til Frederiksberg, hvor vi med længder har landets højeste boligpriser. Derfor bliver vi nødt til at huske, når vi bygger i hovedstaden, også at bygge nogle boliger, der er betalbare for mennesker med en almindelig indkomst,« siger Michael Vindfeldt.
Handler det her ikke bare om, at du som borgmester på Frederiksberg, hvor gennemsnitslønnen er 660.000 kroner om året, gerne vil gøre det nemmere for dine borgere at få en au pair fra Filippinerne?
»Nej, for det er ikke au-pair-ordningen, jeg taler for her. Jeg er fortaler for, at de skal have lov til at uddanne sig inden for plejesektoren, når de er færdige med at være au pairs.«
Anerkender du, at det alt andet lige vil gøre det mere attraktivt for en filippiner at komme til Danmark, hvis man ovenikøbet kan få en gratis uddannelse med en månedsløn, der svarer til en gennemsnitlig årsløn i Filippinerne?
»Jeg tror, man kan lave en bilateral aftale med Filippinerne, og så kan man jo også sætte antal på, hvis man er bange for, at der pludselig kommer for mange hertil.«
Regeringen har tidligere præsenteret et lignende forslag med en samarbejdsaftale med både Indien og netop Filippinerne. Hidtil er det dog kun lykkedes at lave en aftale med Indien.
Bekymrede socialdemokrater
Netop bekymringen for, at lempeligere adgangskrav for udenlandsk arbejdskraft vil føre til en stor tilstrømning af udlændinge til Danmark, er bredt funderet i Socialdemokratiet.
Statsminister Mette Frederiksen, udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek, børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye og beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen har alle advaret mod at lade en øget tilvækst af udenlandsk arbejdskraft udvande den danske sammenhængskraft.
Det samme har Michael Vindfeldts borgmesterkollega i Brøndby. I et interview med Berlingske stiller Maja Højgaard sig skeptisk over for behovet for udenlandsk arbejdskraft:
»Lige nu lukker toppen af Danmark øjnene og siger, at det kan vi løse med fattige udlændinge, der er villige til at gøre hvad som helst for et værdigt liv. Det er simpelthen for kynisk,« sagde Maja Højgaard for en måned siden.
På Frederiksberg er Michael Vindfeldt enig i, at flere udenlandske arbejdere ikke må skubbe til sammenhængskraften, men det ændrer ikke ved hans forslag.
Faktisk tværtimod:
»Filippinske au pairs har godt gang i integrationen. De har lært lidt af sproget. De har kendskab til kulturen. De har kendskab til den danske hverdag. Jeg køber fuldstændig mine partifællers argument, men jeg synes faktisk, at det netop er et argument for at gøre det, jeg foreslår,« siger Michael Vindfeldt.
Det er udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek dog ikke helt enig i.
Han anerkender sin partifælles pointe om, at de filippinske au pairs har et forspring i integrationen, men han understreger samtidig, at en ordning som den, Michael Vindfeldt foreslår, ville udvande selve ideen med au pairs.
»Det er en kulturel udviklingsordning – det er ikke en arbejdskraftsordning. Jeg har ikke lyst til at give au-pair-kvinder indtryk af, at det er en vej ind på arbejdsmarkedet i Danmark. Det er ikke det, den ordning er lavet til, og jeg mener ikke, at vi skal bevæge os i den retning,« siger Kaare Dybvad Bek.
Ministeren understreger desuden, at personer fra tredjelande allerede i dag frit kan ansøge om opholdstilladelse i Danmark, hvis de ønsker at arbejde som social- og sundhedshjælpere.
https://www.berlingske.dk/politik/borgmester-paa-frederiksberg-blander-sig-i-debat-om-arbejdskraft-der-skal - Ane Halsboe tordnede mod udenlandsk arbejdskraft. Mandag åbnede hun døren for halvdelen af verdens befolkning
- Regeringens »nybrud« indeholder paradoks: Historisk åbning for udlændinge giver minimal effekt
- Borgmester blæser til kamp mod udenlandsk arbejdskraft: Det er ikke en menneskeret at få gjort rent og leveret mad til døren
- 2025-07-02 16:20:51
- Nævningetinget i sag Sean Diddy Combs er nået frem til en afgørelse.
Nævningetinget i sagen mod rapperen Sean "Diddy" Combs er nået frem til en afgørelse.
Det oplyser en embedsmand ved den domstol, hvor sagen finder sted, ifølge nyhedsbureauet Reuters.
Det er uklart, hvornår dommen vil blive afsagt, men det er ventet at ske inden længe.
Både forsvarere og anklagere havde onsdag eftermiddag dansk tid indfundet sig i retslokalet, skriver Washington Post.
Da de modtog nyheden om, at nævningetinget er kommet frem til en afgørelse, forsvandt forsvarsadvokaterne hurtigt for at mødes med deres klient.
Ifølge anklageskriftet har Combs i en lang årrække misbrugt, truet og tvunget kvinder og andre omkring sig til at opfylde sine seksuelle lyster, beskytte sit omdømme og skjule sin adfærd.
Ifølge myndighederne tvang Sean Combs blandt andet kvinder til at have sex med mandlige sexarbejdere, mens de blev filmet.
Hvis han kendes skyldig, risikerer han fængsel på livstid.
55-årige Combs har nægtet sig skyldig i alle fem anklagepunkter i løbet af retssagen, der har varet syv uger.
Diddy er en af USA's helt store rapstjerner gennem de seneste årtier.
/ritzau/
https://www.berlingske.dk/internationalt/naevningetinget-i-sag-sean-diddy-combs-er-naaet-frem-til-en