25.05.2019-01.06.2019
Færøerne
Var sammen med min genbo Peter, på en dejlig tur til Færøerne for at besøge hans gamle studiekammerat Hans-Edvard, som bor i Thorshavn. Han har sin egen fiskekutter som vi sejlede med, og turen var fastlagt ud fra de optimale fangstforhold i forhold til vind og strøm, og vi fiskede primært efter torsk & kuller, og fangsten blev indvejet på den lokale fiskeauktion.

Det var en rigtig dejlige uge, vejret var tørt og klart, dog med lidt kulde fra nord, dagtemperaturen var 8-10 grader.
Er faldet 100% for Færøerne som har en helt speciel og flot natur, meget anderledes end Island og Grønland, og for den sags skyld også Norge & Sverige. Syntes rigtig godt om Thorshavn, en meget smuk by som er flot integreret ind i fjeldet og havnen, og strækker sig over et stort areal. Alt er velholdt og vidner om, at det i øjeblikket går godt for Færøerne, det ses også på alt det byggeri som er i gang i Thorshavn.

Er også nød til at nævne den gæstfrihed man oplever overalt, der skal altid være tid til en sludder og et grin; og god oplevelse.
 

Tinganes skal man besøge i Torshavn, et charmerende område med rigtig gamle bygninger, anlagt af de første norske kolonister i år 825. I dag bruges eller udlejes bygningerne primært at den færøske stat.
 

Det gode skib Jupiter, afsted på fiskeri, med 12 stampe. En stamp er en line på 475 meter med 300 kroge, med madding af skiftevis blæksprutte og havsnegle.
 

Dagens fangst af torsk & kuller, med en enkelte havkat og hellefisk. Der blev indvejet 1.050 kg renset fisk på aktionen i Thorshavn.
 

Onsdag kl. 11:15 ringede telefonen hos Hans Edvard, "der er Grind". Vi smed alt hvad vi havde i hænderne, og sejlede ud for at hjælpe med at drive hvalerne ind til land. Der bliver hvert år indfaget 800-900 hvaler på Færøerne, ud af en samlet bestand på 150.000. Kl. 13:00 hvar vi hjemme igen, og der var indfanget 137 hvaler.
 

Kl. 21:00 om aftenen, mødte alle deltagerne op på kajen, for at partere hvalerne og dele kødet mellem sig. Der går også en andel til institutioner og plejehjem overalt i Thorshavn; alt foregår så retfærdigt som muligt.
 

                  ____________________________________

 

Var på en dejlig tur nord for Thorshavn og besøgte blandt andet bygden Tjørnuvik, en lille smuk by i bunden af en stor fjord.
Det var for mig et gensyn, for jeg for år tilbage set Sørens Ryges dejlige udsendelse fra bygden, Den store fåredag.