Lykkeberg opskrifter
Fedsild, høstsild, kogesild, bidesild, flommesild, saltsild og spegesild
– kært barn har mange navne. Lykkeberg fedsild fremstilles af flotte, danske høstsild. På fabrikken i Hørve saltes de friskfangede sild ned i tønder, hvor de modner naturligt i 5-6 uger, og så er de klar til at spise. Krydderfedsildene modner længere for at opnå en god, intens kryddersmag.

Her er lidt inspiration til anvendelsesmulighedrene, hvis man da ikke har sin egen gamle familieopskrift.

Udvanding
Fedsild og krydderfedsild er salte af hensyn til holdbarhed og smagsudvikling. De bør derfor altid udvandes før spisning. De skal udvandes, indtil saltsmagen er passende – og det er jo en smagssag. Natten over i rigeligt koldt vand vil nok passe de fleste.

Kogesild
Udvand de hele sild uden at rense dem. Pak dem enkeltvis ind i pergamentpapir fx bagepapir og sno enderne sammen. Læk pakkerne i en dyb pande med koldt vand. Når vandet koger, slukkes for varmen. Sildene er færdige, når man med let hånd kan trække rygfinnen af – det tager 1-5 min. alt efter størrelse. Traditionelt serveres kogesild med godt brød eller kartofler, en smørklat og løg samt øl og snaps.

Bidesild
De udvandede sild renses, dvs. at hoved og hale skæres af. Silden skæres op i bugen og indvoldene skrabes ud. Skyl silden og flå skindet af. Skær silden i bidder på tværs på ca. 2 cm – lad benene blive i. Ved serveringen bides eller suttes kødet af benene. Server bidesild med en fedtemad eller med kartofler og løgsovs!

Marinerede sild
Fedsild og krydderfedsild kan også bruges som råvare, hvis man vil lave hjemmelavede marinerede sild eller hjemmelavede kryddersild.

Hent nogle af Lykkebergs opskrifter.
26.11.2011